Kodeord Overlord

Ordliste til boken Kodeord Overlord

 

Forside_Kodeord Overlord_9788241950551.jpg

Ordlisten skulle egentlig være et slags etterord i boken, men jeg bestemte meg for å kutte den ut, derfor er den heller ikke hundre prosent komplett slik jeg hadde tenkt meg. Den er ikke jobbet redaksjonelt med, så ikke alle tekstene er like gode, og den er heller ikke spåkvasket eller lest korrektur på. Ikke er den helt alfabetisk, heller. Men dersom det er noe du lurer på etter du har lest boken, så finner du det kanskje her. (De fleste bildene har jeg oppgitt kilde på, mens noen er så generelle at opphavsperson er så godt som umulig å finne.)

Noen av innleggene inneholder spoilere fra boken, disse er merket og bør ikke leses før du har lest boken!

 

Adolf Hitler

Tysklands rikskansler. Han hadde en drøm om å utvide Tyskland til å bli et stort rike som skulle vare i tusen år, og samtidig utrydde alle jøder, sigøynere, homofile, funksjonshemmede og alle politiske motstandere. Hitler kom til makten i Tyskland 1933 og førte en ekstemt nasjonalistisk politikk, tyskerne stemte han faktisk frem, men etterpå var han rask med å forby alle andre politiske parti og han ble dermed diktator. Han hadde noen veldig lojale støttespillere rundt seg, som stort sett var enige med alt han sa. Hitler okkuperte mange land i Europa, og var i begynnelsen av krigen venner med Sovjetunionen. Men da Tyskland havnet i krig også med Sovjet hadde Hitler på mange måter tapt krigen. Men han var sta og kjempet til siste slutt, noe som gjorde at mange på hans side var sterkt uenige med ham. Faktisk så uenige at flere forsøk ble gjort på å snikmyrde Hitler. Alle mislykkes. Hitler sok sitt eget liv i en bunkers under Berlin i april 1945. Da hadde de allierte erobret seg gradvis nærmere byen, inntil Hitler innså at krigen var tapt. Den 8. mai kapitulerte Tyskland, og den andre verdenskrig var over i Europa.

 

Aksemaktene

Under andre verdenskrig sto kampen mellom de allierte og aksemaktene. De allierte kan du lese om lenger nede i ordlisten, aksemaktene var Tyskland, Italia og Japan. Italia ble styrt av diktatoren Benito Mussolini, og de var lojale mot Hitler. Japan var et keiserdømme styrt av keiser Hirohito som ønsket å utvide Japans område. Japan kriget hovedsaklig mot Kina og USA. I tillegg okkuperte de Korea.

Aksemaktene møttes nok ikke til felles møter så veldig ofte, og de planla ikke så mye sammen, kanskje bortsett fra Tyskland og Italia som møttes tidlig i krigen, men de hadde en felles interesse om å utvide landene sine og bli mektigere. Italia ble invadert av de allierte i 1943, de avsatte diktaroren sin, og ble da offisielt en del av de allierte.

Tyskland ga seg den 8. mai 1945, og Japan den 2. september samme år.

Etter krigen ble Tyskland delt mellom vinnerne, og Sovjetunionen gjorde sin del om til Øst-Tyskland som helt frem til 1989 var et veldig lukket og strengt samfunn. Japans keiserdømme ble erstattet av demokrati, og keiseren mistet all makt. Hirohito forble keiser frem til sin død i 1989. Mange mente han burde bli holdt ansvarlig for de mange krigsforbrytelsene Japan utførte. USA slapp to atombomber over Japan i august 1945, og Japan ga seg kort tid etterpå. Mange mente at det var helt unødvendig av USA å drepe så mange sivile mennesker med bombene, men USA ville vise styrke, både overfor Japan, men også overfor sin egen allierte; Sovjetunionen.

 

Artilleri

Artilleri er egenlig en slags maskin for å kaste steiner, eller andre ødeleggende ting, altså en katapult. Som igjen utviklet seg til kanoner, stridsvogner og bærbare kanoner og granatkastere. Fotsoldater kan også være utrustet med slike, tunge våper som de setter fra seg for å skyte.

 

Blitzen / The Blitz

Bewegungskrieg, eller manøvreringskrig/krig i bevegelse, var en taktikk utviklet og perfeksjonert av nazistene. Men da Tyskland startet sitt angrep mot London som varte fra 7. september 1940 til mai 1941, brukte vestlige medier ordet The Blitz for å beskrive krigføringen. Blitz betyr lyn, noe som skjer fort. Det er spesielt bomberaidene over engelske byer som har fått navnet The Blitz i ettertid. Byene London og Liverpool ble aller hardest rammet. Tyskland prøvde å få kontrollen over det engelske luftrommet i noe som kalles Slaget om Storbritannia, men gjorde noen alvorlige feilvurderinger.

Planen var å ødelegge fabrikker, havner og broer, men også å ødelegge kampmoralen til det engelske folket, og få England til å overgi seg. Over 40 000 sivile ble drept under blitzen i London, og en enorm mengde hus ble skadd. Noen bombeangrep varte bare noen minutt, mens andre kunne vare opptil ti timer i strekk. Fra 7. september kom bombeflyene hver eneste dag i 57 dager. Etterpå roet det seg ned, og planen til tyskerne ble en fiasko. Siden de angrep så mange sivile bygninger og bolighus fikk engelskmennene tid til å bygge opp igjen flyvåpenet sitt, som gjorde at de til slutt vant Slaget om Storbritannia. Britene brukte seieren for alt den var verdt, mens tyskerne forsøkte å tone ned tapet. Tyskerne brukte nesten ikke begrepet «blitzkrieg» som mange tror, Hitler mente ordet var idiotisk.

På bildet ser vi noen av ødeleggelsene, men også pågangsmotet til engelskmennene:

The Milkman - 1940. Rare Historical Photos

The Milkman - 1940. Rare Historical Photos

 

De allierte

De allierte er et fellesnavn på landene som kjempet mot aksemaktene. Da krigen brøt ut i 1939 var de allierte Frankrike, Polen og Storbritannia. Noen dager etterpå ble Australia, Canada, New Zealand og Sør-Afrika en del av de allierte. Etter at tyskerne begynte sin okkupasjon av Europa ble Nederland, Belgia, Hellas og Jugoslavia med. I 1941 ble Sovjetunionen en del av de allierte, og i desember 1941 ble USA også med. Det samme med Kina. Alliansen ble offisiell 1. januar 1942, og lederne var «de tre store»: Sovjet, Storbritannia og USA.

 

D-Dagen

Den 6. juni 1944 blir regnet som D-dagen i andre verdenskrig. Noen kaller også angrepet for «Den andre front». Natt til 6. juni var 7000 båter, 132 000 soldater, 22 000 fallskjermjegere og 3200 kjøretøy igang med å angripe strendene i Frankrike. Tusenvis ble skadet eller døde. 21 400 canadiske soldater gikk i land på Juno Beach i Normandie. Det er noen av disse du blir kjent med i denne boken.

Design: Daniel Flotve Røssland & Malena Hollund Ekeland

Design: Daniel Flotve Røssland & Malena Hollund Ekeland

 

Den engelske kanal

Den engelske kanal er havområdet mellom Storbritannia og Frankrike. På det smaleste er det bare 33.2 kilometer over, og Adolf Hitler var helt sikker på at de allierte ville angripe der det var kortest vei. Men de allierte angrep faktisk et av stedene der det var lengst vei, i Normandie, der er det over 200 kilometer å krysse. Kanalen er hele 560 kilometer lang. Rundt om kring i kanalen ligger det mange øyer der det bor folk. Mange av disse øyene ble okkupert av tyskerne.

Hitler trodde angrepet ville komme ved byen Calais, de allierte angrep nær Caen …

Hitler trodde angrepet ville komme ved byen Calais, de allierte angrep nær Caen …

 

Destroyer/jager

Hurtiggående krigsskip av middels størrelse. Stort sett bevæpnet med torpedoer, anti-ubåtvåpen og av og til raketter.

 

Dieppe

Fransk havneby som canadiske og engelske soldater angrep 19. august 1942. Byen var okkupert av tyske soldater, men angriperne mislyktes. Navnet på byen dukket opp i Leonard Dawes kryssord dagen før angrepet, den 18. august 1942.

 

Dunkirk / Dunkerque

Fransk havneby der 338,226 allierte soldater ble reddet tilbake til England etter et fullstendig mislykket angrep på de tyske okkupasjonsstyrkene. Det var hovedaklig engelske soldater, men også noen franske og belgiske. Soldatene venter på å blir reddet mens de satt på de enorme strendene utenfor byen. Evakueringen pågikk fra 28. mai til 4. juli 1940. England brukte både krigsskip, sivile og private småbåter for å redde hjem soldatene, men flere tusen ble tatt til fange av tyskerne. Hendelsen har blitt filmatisert flere ganger.

www.newstatesman.com

www.newstatesman.com

 

Dogfight

Når jagerfly havnet i luftkamp ble det ofte kalt for «dogfight». Ordet dukket først opp i 1913 i Mexico, og har vært en vesentlig del av krig i hvert fall frem til 1992.

 

Evakueringen

For å unngå at barn og unge ble drept av den tyske bombingen ble rundt 3.5 millioner mennesker evakuert ut av London og andre store byer, og bort fra sør- og østkysten av England. Evakueringen ble planlagt allerede i 1938, men ble ikke satt i verk før 1. september 1939. En del barn flyttet hjem igjen, men mange ble værende hos sine evakueringsfamilier hele krigen. I bokserien Narnia av C.S. Lewis er barna evakuert, og kommer til et gods med et veldig spesielt garderobeskap. I Kodeord Overlord blir skolen til Henry evakuert først i 1940, dette gjorde jeg for at Henry skulle få oppleve blitzen før han reiste, men skolen boken er basert på ble egentlig evakuert i september 1939.

Legg merke til eskene alle bærer, de inneholder gassmasker

Legg merke til eskene alle bærer, de inneholder gassmasker

 

Fallskjermjeger

Spesialtrenet soldat som kan bli droppet langt bak fiendens linjer for å utføre mindre angrep og sabotasje.

Filmavis

Før fjernsynets tidsalder var folk likevel interessert i å se nyheter som levende film. Derfor var det vanlig i mange tiår å presentere siste nytt som en kort nyhetssending før hovedfilmen når man gikk på kino. Filmavisene virker kanskje litt komiske i dag, med sin dramatiske musikk og intense kommentatorstemme, men når andre verdenskrig begynte var filmavisene skumle å se på. Aviser og radio var selvsagt medium som nådde raskere frem, men det tok ikke mange dagene før filmavisene var oppdatert, og folk kunne se hendelsene utspille seg rett foran øynene sine. På nettet ligger det utallige timer med gamle filmaviser, dersom du vil se hvordan de så ut.

France and Britain declared war after Germany invaded Poland on September 1, 1939. From the digital version of Ordinary Heroes: Six Stars in the Window. www.sixstarsinthewindow.com

Gassmasker

Ikke særlig behagelig å gå med

Ikke særlig behagelig å gå med

I første verdenskrig angrep tyskere ofte med giftig gass, og engelskmennene var livredde for at det samme skulle skje i andre verdenskrig. Derfor fikk alle utdelt gassmasker som de måtte ha med seg hele tiden. Siden gassangrep aldri skjedde, ble det mer og mer vanlig å legge masken hjemme. Maskene ble beskrevet som svært ubehagelige å bruke. De stinket gummi og var tunge å puste gjennom.

På bildet har barnet på seg noe de kalte en Mickey Mouse maske. Den lignet ikke på Mikke Mus i det hele tatt, men den var rød, noe som de trodde gjorde det morsommere for barna.

 

Granatsjokk

Soldater som opplevde grusomme skader, eller som var vitne til forferdelige krigshandlinger kunne få en psykologisk lidelse som ble kalt granatsjokk. I dag kaller vi det for posttraumatisk stresslidelse (PTSD). Ordet granatsjokk (shell shock) dukket opp under første verdenskrig og ble forsøkt behandlet på mange ulike måter. Mange av soldatene hadde ingen synlige skader, men hadde store problemer med å takle det de hadde opplevd. Symptomer kunne være søvnmangel og mareritt når man først sover, hukommelsestap om det de opplevde, plutselige flashback om hendelsen, angst, motvilje til å snakke om hendelsen og store vansker med å fungere normalt i forhold til familie, venner og samfunnet generelt. Symptomene viser seg ofte innen tre måneder, og må vare over en måned for å kunne kalles posttraumatisk stresslidelse. Menge soldater som vendte hjem etter krigen hadde mareritt resten av livet. De klarte aldri å legge grusomhetene bak seg. Sivile mennesker som har opplevd krig kan også få PTSD, både barn og voksne. I tillegg er det ikke uvanlig at mennesker som har opplevd overgrep kan få sterke reaksjoner i ettertid – kanskje for resten av livet.

 

Hanns-Joachim Gottlob Scharff

Mary White, etterforskeren som avhører Henry, er delvis basert på den tyske avhøreren Hanns-Joachim Gottbol Scharff. Scarff ble kalt «mester-avhøreren i Luftwaffe» og var kanskje den beste avhøreren de hadde i hele Tyskland. Han brukte aldri vold mot de han avhørte, i stedet for brukte han en strategi der han gjorde seg til venner med fangene, og fikk de til å avsløre informasjon de absolutt ikke hadde tenkt å gi fra seg. Scharff kunne for eksempel true med at han måtte gi fangene over til sikkerhetspolitiet Gestapo dersom de ikke kom med informasjon, og han selv var deres beste venn og beste håp for å komme ut av krigen uskadet og i live. Han latet ofte som om han visste alt på forhånd og bare trengte fangens bekreftelse, men plutselig hadde fangen røpet mye mer enn han hadde tenkt.

Han snakket godt engelsk og visste mye om både engelsk og amerikansk samfunn og populærkultur. Scharff ble etter krigen brukt som foredragsholder hos det amerikanske flyvåpenet, og avhørsteknikkene hans ble brukt av bl.a. FBI. Han flyttet til USA og begynte blant annet som mosaikkunster. Han har faktisk dekorert deler av Disneys Epcot senter i Florida med sin kunst, samt flere offisielle bygninger. Han ble også venner med oberstløytnant Francis Gabreski, en amerikansk pilot som han avhørte under krigen. De to gjenskapte avhøret i 1983, og hendelsen ble tatt opp på video. Gabreski var den eneste fangen som Scharff ikke klarte å presse informasjon ut av, noe som kanskje var en av grunnene til at de ble venner.

 

Henry Smith

(Inneholder spoilere!)

Hovedpersonen i denne boken er oppdiktet. Men han er basert på avisartikler der de ekte guttene har fortalt om sine opplevelser fra andre verdenskrig. De het Ronald French, Bryan Belfont, Ken Russell og Tom Weston, og var alle sammen elever på Leonard Dawes skole i Effingham. Alle fire er nevnt i boken, som en liten hyllest til dem og livene deres. Hvorfor de har vært så tilbakeholdne med å snakke om dette i ettertid, vet jeg ikke, men flere av dem sverget på Bibelen om at dette skulle de holde tett om så lenge de levde. Likevel har det kommet små drypp av historiske fakta frem gjennom artikler i ulike engelske aviser, der jeg har satt sammen de forskjellige sitatene til en sammenhengende historie.

Mesteparten er likevel oppdiktet. Men det som er fakta er at guttene var evakuert fra London. De var rekrutter i The Army Cadet Force. De fikk tilgang på den voksende militærleiren. De ble venner med soldatene fra USA og Canada. Og de overhørte samtaler der kodeordene dukket opp. Noen av dem ga ordene til rektor Dawe, og ikke minst: Ronald French ble innkalt til avhør hos sikkerhetstjenesten. French snakket ikke om hendelsen på mange år, siden rektoren ble så utrolig sint i etterkant. French skjønte ikke hva galt han hadde gjort med å røpe ordene, og følte seg skyldig. Sønnen hans Simon French har uttalt: “I know the headmaster was close to losing his job as a result. Intelligence officers interrogated my father but in the end, decided it was an innocent matter.” Det var denne uttalelsen som fikk meg til å begynne å skrive!

Bryan Belfont i skoleuniform, og Leonard Dawe. www.telegraph.co.uk

Bryan Belfont i skoleuniform, og Leonard Dawe. www.telegraph.co.uk

 

Hitlerjugend / Hitlerungdommen

Ungdomsorganisasjonen til Det nasjonalsosialistiske tyske arbeiderpartiet, eller nazipartiet. Moderpartiet ble stiftet av Adolf Hitler i 1920, og Hitlerjugend i 1922. Organisasjonen ble oppløst da krigen sluttet i 1945. Fra 1936 var det obligatorisk å være medlem. Hitlerjugend var for ungdommer fra 14-18, også jenter. I tillegg eksisterte det egne organisasjoner for både jenter og gutter som var under fjorten, og en egen for kvinner i alderen 19-21. Ungdommene ble lært opp i militære disipliner, men de ble også hjernevasket til å følge Hitler blindt. De fikk også opplæring i rasehygiene, som sa at den ariske, hvite menneskerasen var den beste, og at alle andre mennesker var underlegne. Spesielt hatet nazistene jødene, og dette hatet ble overført til barn og ungdom i Tyskland. Hitler mente at barn og ungdom måtte læres opp fra de var små, slik at de ble mest mulig effektive soldater som voksne.

 

Hjemmefronten

The Home Guard var en del av den britiske hæren og besto av frivillige fra lokalmiljøene. De var aktive fra 1940 til desember 1944, da sjansen for tysk invasjon var så liten at de ikke var nødvendige lenger. I 1945 ble Hjemmefronten helt oppløst. Ca 1.5 millioner var med, i alderen 17-65, altså mange som var enten for unge eller for gamle til å være med i selve hæren. Oppdraget deres var vakthold, og å sinke tyskerne i tilfelle de invaderte. Mange mente det var en fin måte for de eldre å gjøre en noe for England og krigsinnsatsen. I Norge har vi noe som heter Heimevernet, men dette er ikke det samme. Heimevernet består at menn og kvinner som har vært i militæret først.

The Telegraph

The Telegraph

 

Infanteri

Soldater som hovedsaklig kjemper til fots. Fra gammelt av ble hærer ofte delt inn i infanteri, kavaleri, bueskyttere (eller andre missiler) og i mer avanserte sivilisasjoner; katapulter. Infanteri er omtrent de eneste som finst igjen av dem. Ingen rir på hest i krig lenger, eller skyter med pil og bue, katapulter er blitt til kanoner og bombefly. Men infanteriet kjemper fortsatt på bakken, selvsagt med litt mer avanserte våpen enn før.

 

Vernon Museum and Archives

Vernon Museum and Archives

The Army Cadet Force / ACF

ACF er en ungdomsorganiasjon som blir sponset av det britiske forvarsdepartementet og den britiske hæren. Den ble stiftet i 1860 og den finnes fortsatt. Man kan melde seg inn når man er tolv år gammel. Noen synest kanskje det er litt rart at barn ned i tolvårsalderen får våpentrening. Men i Storbritannia handler dette mye om tradisjon, både i samfunnet men også innad i familier. Og under andre verdenskrig opplevde ACF en voldsom vekst i medlemstallene. Mange ville gjøre noe for krigsinnsatsen.

I Norge betyr egentlig ordet kadett noe litt annet enn i England, så jeg kaller dem rekrutter i boken.

 

The Strand School for boys

(Inneholder spoilere!)

Berømt elev nr 1: Mick Jones fra punkrockbandet The Clash

Berømt elev nr 1: Mick Jones fra punkrockbandet The Clash

Berømt elev nr 2: skuespiller Tim Roth i filmen The Hateful Eight

Berømt elev nr 2: skuespiller Tim Roth i filmen The Hateful Eight

Dette er det egentlige navnet på Camden gutteskole, jeg har forandret navnet siden jeg har diktet opp så mye annet. Skolen lå egentlig i London, men ble evakuert til et sted som heter Effingham i Sør-England. Effingham lå rett ved siden av en militærleir der amerikanske og canadiske soldater lå i trening og ventet på D-dagen. Skolen delte hus med den lokale skolen i Effingham, og hadde undervisning etter lunsj, mens de lokale guttene hadde undervisning før lunsj.

Den 17. april 1936 gikk tjuesju gutter fra The Strand School på fjelltur i Schwartzwald/Den svarte skogen i Tyskland. De var ekstremt dårlig kledd og totalt uforberedet på snøstormen som overrasket dem. Gutter fra Hitlerjugend reddet dem ned, men fem elever overlevde ikke kulden.

Det ble enormt mye avisskriverier om saken og mange mente læreren burde straffes. Leonard Dawe var rektor på skolen allerede da, men jeg har tatt meg veldig store friheter når det gjelder denne saken. Jeg har mest brukt den for å skape tvil i Henrys hode rundt rektor Cross sine motiver.

Det finnes ingen bevis for at den virkelige rektoren brevvekslet med tyskerne, men jeg er ikke den eneste som har spekulert.

Bildet av de tyske guttene med hakekors rundt armen, der de vokter kistene til de britiske guttene gjør inntrykk. Jeg tror ikke det finnes mange fotografier med det tyske naziflagget sammen med det britiske flagget.

Christian Jungeblodt/The Guardian

Christian Jungeblodt/The Guardian

Klippene ved Dover

The Spectator

The Spectator

"(There'll Be Bluebirds Over) The White Cliffs of Dover" is a popular World War II song made famous by Vera Lynn with her 1942 recording - one of her best known recordings. Written in 1941 by Walter Kent and Nat Burton, the song was also among the most popular second World War tunes.

De hvite klippene ved byen Dover er på mange måter et symbol på Englands motstand mot sine fiender. De er hvite på grunn av høyt kalkinnhold, og de er 107 meter høye på det høyeste. På en klar dag er de synlige fra Frankrike, siden de er lokalisert på det aller smaleste punktet i den engelske kanal. Sangen The White Cliffs of Dover var viktig for mange engelskmenn under andre verdenskrig. En av mange sanger som ble skrevet for å holde kampmoralen oppe.

Tyske offiserer skuer mot klippene de aldri skulle klare å erobre

Tyske offiserer skuer mot klippene de aldri skulle klare å erobre

 

Kong George VI     

Han het egentlig Albert Frederick Arthur George og var britisk konge frem til han døde i 1952, da overtok datteren hans, Elizabeth II tronen. Hun var bare 25 år gammel. Kong George hadde ikke spesielt lyst til å bli konge, siden det var storebroren hans Edward som var den rettmessige arvingen. Men Edward ble tvunget til å trekke seg da han bestemte seg for å gifte seg med en amerikansk kvinne som ikke kom fra kongeslekt. Kong George slet med stamming hele livet, og han hatet å holde offentlige taler. Han er blitt portrettert på film og i bøker utallige ganger. Både i Netlix-serien The Crown og filmene The King`s Speech og Darkest Hour.

F.v: Dagens dronning Elisabeth, dronningmoren, Churchill, kong Georg VI og prinsesse Margaret

F.v: Dronning Elisabeth, dronningmoren, Churchill, kong Georg VI og prinsesse Margaret

 

Krigsrett

(Inneholder spoilere!)

En krigsrett er en militær domstol som dømmer og eventuelt straffer soldater for brudd på militære lover. I krigstid kan det gjelde egne lover i krigsretten, som f.eks. under første verdenskrig henrettet engelskmennene 306 soldater for feighet. Og henrettelsene blir beskrevet som ekstremt nedverdigende, siden de skulle ha en avskrekkende effekt på de andre soldatene. De franske militære myndighetene henrettet dobbelt så mange.

I England innførte statsministeren Winston Churchill svært strenge lover da krigen startet, der blant annet forræderi alltid ble straffet med døden, og bevisbyrden ble gjort mindre komplisert. Jimmy er i Kodeord Overlord redd for å havne i krigsrett for å ha røpet kodeordene til Henry. Dette er en meget reell frykt, og sjansen for at han kunne blitt henrettet var svært stor, selv om han rent juridisk sett ville stått til ansvar for de canadiske militære myndighetene, og ikke den engelske loven. Den gjaldt i første rekke privatpersoner mistenkt for sabotasje eller spionasje mot England.

 

Kryptiske kryssord

(Inneholder spoilere!)

I Storbritannia er det vanlig med kryptiske kryssord i avisene. Et stikkord består av flere ord, gjerne et ordspill som gir løsningen på spørsmålet. Disse kryssordene er mye vanskeligere enn vanlige kryssord der du bare skal finne et annet ord for det som det spørres om. Det kan ta lang tid å bli god i kryptiske kryssord.

Her er kryssordene som gjorde at Leonard Dawe ble avhørt av MI5. Så kan du bryne deg på dem på egen hånd.

Juno, Sword og Gold dukket opp først, men ble sett på som tilfeldigheter.

Men så:

2. mai 1944 dukket Utah opp. «One of the U.S.» var sporet.

22. mai 1944 kom Omaha. Sporet var: «Red Indian on the Missouri».

27. mai 1944 kom Overlord.

Her var det to spor som hang sammen, det første var:

«Not apparently very high-class land ...» der svaret var ordet «common», som ikke hadde noe med d-dagen å gjøre. Men sporet etterpå var: «...but some bigwig like this has stolen some of it at times», og her var svaret Overlord.

30. mai 1944 kom Mulberry. Sporet var: «This bush is a centre of nursery revolutions»

1. juni 1944 kom Neptune. Sporet var: «Britannia and he hold to the same thing».

Jeg har gjengitt sporene på engelsk, for å virkelig vise hvor vanskelige disse kryssordene kunne være. Observante lesere har også merket at jeg har endret på rekkefølgen, og latt Overlord være det siste ordet som dukket opp i avisen. Dette gjorde jeg fordi jeg syns det ble mer spennende på den måten.

Leonard Dawe

(Inneholder spoilere!)

oslo2010dday239.jpg

Dette er det virkelige navnet på rektor Cross. Men jeg har forandret navnet hans, siden jeg har tatt meg store kunstneriske friheter med fakta. Leonard Dawe var major i første verdenskrig, og tenestegjorde i flere år, men hovedsaklig lærte han opp andre offiserer. Før det spilte han fotball, og var ved én anledning på det engelske landslaget.

Han var rektor på The Strand School for Boys. I tillegg laget han kryptiske kryssord, og blir regnet som en av de viktigste utviklerne av denne typer kryssord. Ordet «Dieppe» dukket opp i et kryssord han laget i 1942, kun én dag før et mislykket engelsk/canadisk angrep på byen Dieppe i Frankrike. Dette ble etterforsket, men avfeid som en tilfeldighet.

Men når Omaha, Utah, Sword, Gold, Juno, Mulberry, Neptune og Overlord dukket opp fikk MI5 panikk, og Dawe ble arrestert og avhørt. Det er rimelig sikkert å anta at Dawe røpet navnet på guttene som da ble innkalt til avhør de også, og at sikkerhetstjenesten først da kunne fastslå at det var soldatene sin løsmunnethet som var forklaringen på lekasjen. Altså ingen tilfeldighet som historiebøkene hadde slått fast tidligere. Mens andre kilder påstår at Dawe ikke røpet noe som helst, i redsel for at kryssordene hans skulle bli kalt plagiater, siden han fikk hjelp av guttene.

Men det er mange usikkerhetsmomenter i historien, og ingen vet hundre prosent sikkert hva som skjedde. Noen har spekulert i at Dawe faktisk var spion, men dette er overhode ikke bygget på fakta, og er bare spekulasjoner. I virkeligheten var ikke Dawe alene om å lage kryssordene, han samarbeidet med en som het Melville Jones, som også ble avhørt. Men jeg har tatt meg noen kunstneriske friheter under skrivingen. Dawe holdt også på å miste jobben etterpå.

Han ble kalt «Moneybags», eller «Pengesekken», siden initialene hans var LSD, Leonard Sydney Dawe.

L for libra pondo - som var en vektenhet i det romerske riket, men som i dag er den britiske valutaen, altså britiske pund. 

S for shilling - én tyvendedel av et britisk pund.

D for pence - som stammer fra den romerske myntenheten denari. Opprinnelig var den verd 1/240-del av et pund, men i dag den verd 1/100-del.

Med andre ord fikk ikke rektor Dawe kallenavnet Pengesekken fordi han tjente penger på å være spion, men fordi kollegaene hans syns han hadde morsomme initialer i navnet sitt. Jeg har gitt rektor Cross tre fornavn som staver LSD, bare fordi jeg er litt nerdete når det gjelder slike ting.

Under kan dere lese anekdoten som jeg leste for mange år siden, i boken “Den annen verdenskrig -Den annen front”. Ikke helt historisk korrekt, siden det står “Scotland Yard” avhørte ham, men likefullt inspirerende.

Gyldendal Norsk Forlag

Gyldendal Norsk Forlag

 

Lord

(Inneholder spoilere!)

I boken dukker ordet «lord» opp når Henry er i fangenskap hos sikkerhetstjenesten, og en «lord» er sjefen til etterforskeren White. Dette er basert på historiske fakta, og gir Henry en ekstra støkk når han innser at myndighetene mener alvor med avhøret. Den virkelige lorden som ledet etterforskningen het John Norman Stuart Buchan – den andre baronen av Tweedsmuir. Ordet lord er ikke en adelig tittel i Storbritannia, men det ville vært helt naturlig for en etterforsker å tiltale en baron som lord likevel. Egentlig ble lord Tweedsmuir innkalt kun for å etterforske kryssordene da ordet Dieppe dukket opp i 1942, men jeg har tatt men noen kunstneriske friheter her også.

 

Luftvernkanoner

Store kanoner som både kan være fastmonterte i bakken, eller som kan flyttes rundt. Luftvernkanonene gjør akkurat det som navnet tilsier, det skyter på ting som kommer fra luften. Når bombeflyene kom inn over byene i England prøvde soldatene å skyte dem ned med luftvernkanoner, men det var slett ikke lett å treffe, og ofte var flyene altfor høyt oppe. Derfor brukte engelskemennene mange andre ting for å hindre bombeflyene. F.eks. luftballonger som hang fast i lange ståltråder, der både ballongene og ståltrådene var med på å gjøre det vanskelig å fly over enkelte bygninger.

 

Luftwaffe

Navnet på det tyske flyvåpenet som var aktive fra 1933 til krigen sluttet. De produserte nesten 120 000 fly og hadde 3.4 millioner ansatte. Det fryktinngytende Stuka-flyet kunne ofte høres før man så det. De var utstyrt med kraftige roperter som spilte av en skjærende alarm som skulle skremme folk på bakken før de ble truffet av bombene.

a03087-ju87b-stuka-artwork-v2-low-res.jpg

 

Luger

Tysk tjenestepistol brukt av tyske soldeter siden 1908. Egentlig heter den Parabellum-Pistole, men fikk navnet sitt etter oppfinnerer George Luger som designet den. Parabellum-navnet fikk den etter det latinske ordtaket: «Den som ønsker fred, forbereder krig». Lugeren var dyr å produsere og ble i 1942 erstattet av Walther P38, men mange tyske soldater brukte den likevel til krigens slutt. Lugeren er på mange måter et symbol på den tyske militærmakten, og ofte brukt på film, i dataspill, i tegneserier og i bøker.

Steve McQueen på rømmen fra nazistene i filmen The Great Escape fra 1963, i hånden har han en Luger. MGM.

Steve McQueen på rømmen fra nazistene i filmen The Great Escape fra 1963, i hånden har han en Luger. MGM.

 

«Løse lepper kan senke skip»

Myndighetene i Storbritannia var livredde for at strategiske hemmeligheter skulle havne i tyske hender. Og frykten var reell. Det var svært mange sivile mennesker som jobbet som assistenter, sekretærer og lignende som hadde tilgang på hemmelig informasjon, og det var mange tyske spioner i England under krigen. Derfor brukte myndighetene mye penger på holdningskampanjer for å forsikre seg om at folk som visste noe holdt kjeft. Her er et lite knippe plakater, der vi også kan se at engelskmennene likte å gjøre narr av Hitler.

123.JPG

            

 

Messerschmitt

Tysk flyprodusent som laget mange ulike flytyper for Luftwaffe. Deriblant jageren ME109 som var konkurrenten til de britiske Spitfire-flyene. ME109 var tregere enn Spitfire. Til gjengjeld kunne de stige oppover fortere og de kunne fly høyere. I denne boken nevnes også bombeflyet ME410, som mot slutten av krigen ble brukt som spionfly.

 

Mitraljøse / Heavy machine gun

Et stort maskingevær som ofte er for tungt til å skyte med når det blir båret. Noen ganger er miltraljøser fastmontert i kanontårnet på en stridsvogn, eller på andre kjøretøy. Andre ganger kan man flytte våpenet rundt og sette det fra seg på bakken. Det finnes ekstremt mange ulike modeller.

 

MI5

(Inneholder spoilere!)

MI5.gov.uk

MI5.gov.uk

MI5 er den britiske sikkerhetstjenesten som i praksis jaktet på spioner, og i dag også på terrorister. De kan sammenlignes med Homeland Security og FBI i USA og Politiets sikkerhetstjeneste (PST) i Norge. MI5 må ikke forveksles med MI6 som kun driver med operasjoner utenfor Storbritannias grenser, med andre ord er det MI6 som sender spioner rundt i verden. Litt sånn som CIA i USA og Etterretningstjenesten i Norge.

MI5 avhørte Leonard Dawe under andre verdenskrig, og de var oppriktig bekymret for at han hadde røpet hemmeligheter til Tyskland gjennom kryssordene sine. Agentene som utførte arrestasjoner og avhør gikk ofte under navnet Special Branch, og det var sjelden at MI5-agenter utførte dette selv. På bildet ser du Mary Shearer, MI5s første kvinnelige agenthandler.

 

Nazist

En nazist var medlem av Adolf Hitlers politiske parti Det nasjonalsosialistiske tyske arbeiderparti. Nazi-partiet hadde ingenting med verken sosialisme eller arbeiderbevegelsen å gjøre. Hitler var diktator og styrte med jernhånd. Nazist ble fort et skjellsord blant Tysklands fiender, og det er det fremdeles. Nazistene gjorde utrolig mye grusomt under andre verdenskrig, og mange av de tyske nazistene ble straffet etter krigen. Mange ble henrettet mens andre fikk fengsel på livstid fordi de var delaktige i drap på millioner av sivile mennesker, deriblant seks millioner jøder. I Norge tok en mann ved navn Vidkun Quisling makten da Norge ble okkupert. Han startet nazistpartiet Nasjonal samling (NS) og han ble henrettet for landsforræderi etter krigen. Nå betyr etternavnet hans faktisk «forræder». I dag er det en liten gruppe mennesker som støtter og hyller Hitler, disse kaller vi nynazister.

 

Okkupasjonen

Vi sier ofte at den andre verdenskrigen startet med invasjonen av Polen i september 1939, men det hadde vært uroligheter i Europa i mange år før dette, blant annet oppdelingen av Tsjekkoslovakia og den spanske borgerkrigen. Tyskland fikk raskt makten i store deler av Polen, og hadde til å begynne med en avtale med Sovjetunionen som hadde kontroll over resten av landet. Men Tyskland brøt avtalen i 1941, og havnet da også i krig med Sovjet. Okkupasjonen fortsatte og inkluderte etterhvert også Norge, der okkupasjonen startet 9. april 1940. Den 10. juni samme år overga Norge seg til den tyske okkupasjonsmakten, for å unngå tap av flere liv. Tyskland okkuperte også land som Danmark, Nederland, Belgia, Frankrike og en mengde andre. Da krigen sluttet 8. mai 1945 begynte en lang prosess med å bygge opp igjen landene.

 

Rasjonering

Siden det var krig ble nesten alle varer rasjonert i England. Det var nesten umulig å frakte varer til og fra De britiske øyene på grunn av faren for å bli topedert av tyske ubåter. Folk spiste mye kjedelig mat og man fikk ikke kjøpt noen ting i butikken uten å ha med kupongheftet. Myndighetene bestemte hvor mye hver enkelt skulle få. Når soldatene kom med sjokolade og tyggegummi fra USA kan du jo tenke deg hvor fantastisk det var. Jenter og kvinner var i tillegg glad for å få nylonstrømper, noe som var stor mangelvare.

Mange dyrket sine egne grønnsaker, og mange hadde høns for å skaffe seg egg. Men hønene skulle også ha mat, så bøndene var nødt til å være svert kreative. Fisk var ikke rasjonert, siden England tross alt er en øy. Men det var alltid en viss fare ved å dra på fisketur, tyskerne kunne angripe. Og man blir lei av fisk også, selv om man liker det. Krydder var det lite av. Hvis man fikk tak i frukt var dette forbeholdt barna. Det tok mange år etter krigen før rasjoneringen endelig var over.

www.blog.teabox.com

www.blog.teabox.com

 

Royal Air Force / RAF

Navnet på det britiske flyvåpenet. Stiftet i 1918 og eksisterer fortsatt. Den 1. april i 2018 feiret de hundreårsjubileum.

 

Slagskip/Battleship

Stort krigsskip med kraftige kanoner til å treffe mål langt unna. Ordet slagskip eller battleship ble første gang brukt i 1794. Skipene ble etterhvert erstattet av hangarskip, og det siste slagskipet ble tatt ut av bruk i 1990.

Langt der ute kan du sikkert se et slagskip

Langt der ute kan du sikkert se et slagskip

 

VG

VG

Spitfire

Britisk jagerfly som fortsatt er populært blant flyentusiaster. Mange mener flyet var avgjørende da britene vant Slaget om Storbritannia / The Battle of Britain, som var Tysklands mislykkede forsøk på å få kontroll over det britiske luftrommet.

Ca femti flyvedyktige Spitfire finnes fremdeles. Flyene var utstyrt med åtte maskingevær og kunne fly 584 km i timen. Fantes også som spionfly, da ofte uten maskingevær. Rett og slett et vakkert fly!

At det tok britene helt frem til 1990 før de laget et øl de kalte for “Spitfire - The Bottle of Britain” er en gåte for meg. Maken til ordspill skal du lete lenge etter.

The Wingman`s Bond. Maleri av Steven Heyen

The Wingman`s Bond. Maleri av Steven Heyen

Stridsvogn

Mange kaller stridsvogner for tanks. Et stort og tungt armert kjøretøy med et kanontårn på toppen, som blir brukt helt i frontlinjen i krigssituasjoner. Siden hele stridsvognen er laget av pansret metall er den svært vankelig å ødelegge. En stridsvogn kan veie mange tonn og skyte kraftige prosjektil mange kilometer avgårde.

Stridsvogner ble brukt på begge sider i andre verdenskrig, og den mest kjente er nok den tyske Panzerkampfwagen, også kalt Tiger. De tyske stridsvognene var fullstendig overlegne, og ødela mange flere enn de mistet.

Amerikanerne bygget en stridsvogn som het Sherman, den var rask og relativt billig å bygge og viktig i jakten på de tyske stridsvognene. Den ble brukt av både det amerikanske, britiske og canadiske militæret. Det fantes mange ulike modeller. I denne boken er det modellen som het M4A2 Sherman tank som er med. En tretti tonn tung krigsmaskin med et mannskap på fem. Mens en lettere utgave bare veide sytten tonn – M18 Sherman Hellcat. De jaktet i flokk, kunne svinge raskere enn fienden og benyttet innøvde strategier og manøvrer for å lure tyskerne. Nesten ingen canadiske Sherman tanks overlevde krigen, den mest kjente het «Bomb». Den finnes den dag i dag.

www.espritdecorps.ca - Canadian military magazine

www.espritdecorps.ca - Canadian military magazine

 

Te

Engelskemenn er kjent for å drikke mye te, og teen representerer noe helt spesielt i det engelske samfunnet, i alle samfunnslag og klasser. Derfor bestemte den britiske regjeringen seg for å kjøpe opp nesten all teen i hele verden under andre verdenskrig, slik at folk skulle ha noe som minnet dem om freden, og samfunnet de kjempet for. Derfor var ikke te like strengt rasjonert som annen mat, og alle kunne faktisk få tre kopper daglig. Noen mente at det var helt sprøtt å bruke så mye penger på te, men Winston Churchill skal ha sagt at te var viktigere enn ammunisjon. Som bildet viser tok de engelske soldatene seg tid til en kopp midt under et flyangrep. I bakgrunnen ser du luftvernkanoner.

www.bostonteapartyship.com

www.bostonteapartyship.com

 

Telegram

En gammel måte å sende meldinger på, men selvsagt ikke så gammel som å sende brev. Telegram ble sendt gjennom elektriske ledninger som var strukket mellom byer, bygder og tettsteder. Noen ganger over svært lange strekninger. Beskjeden kom frem til en telegramstasjon som tolket koden og skrev den ned på et ark. Koden besto av lange og korte lyder, prikker og streker som utgjorde alfabetet, også kalt Morse-kode. Dette arket ble så levert ut til mottakeren. Telegram ble utviklet av Samuel Morse på 1840-tallet og var vanlig helt frem til 1970-tallet da det ble erstattet av andre elektroniske måter å sende beskjeder på. I dag kan vi si at e-post er et slags telegram. I dag går det an å bestille telegram via internett, men det blir egentlig ganske meningsløst.

 

The Daily Telegraph

En av Englands største aviser. Avisen ble stiftet i 1855 og blir regnet å være på den konservative høyresiden i britisk politikk. Winston Churchill skrev flere artikler for avisen. Ofte blir den bare kalt for The Telegraph. Leonard Dawe leverte over fem tusen kryptiske kryssord til avisen over en periode på nesten førti år.

 

The Ghost Army / Spøkelseshæren

Spøkelseshæren besto av rundt 1100 menn som i mange tilfeller var kunstnere, malere, illustratører, skuespillere osv. De fikk i oppgave å lure tyskerne. De bygget falske kjøretøy som f.eks. oppblåsbare stridsvogner. De tok opp lyden av stridsvogner som de spilte av med gigantiske høyttalere i skogene, helt frem mot den tyske frontlinjen for å skape en illusjon om at det var en stor hær i nærheten. I tillegg sendte de ut en mengde falske radiomeldinger som de visste tyskerne kom til å plukke opp.

Jobben til spøkelseshæren var å få tyskerne til å se og høre dem, slik at de virkelige soldatene kunne angripe et annet sted. I tillegg kledde de seg ut som andre soldater enn de egentlig var, og gikk på kafeer og barer og snakket høytlytt om militære strategier, i håp om at tyske spioner skulle lytte. Dette var ekstremt virkningsfult, for tyskerne ble rundlurt av alle de rundt tjue operasjonene som spøkelseshæren utførte etter D-dagen.

Her har jeg tatt meg en enorm kunstnerisk frihet i boken, for det er ingenting som tyder på at guttene eller soldatene i Effingham visste om dette. All informasjon om spøkelseshæren var nemlig hemmlighetsstemplet frem til 1996, siden den samme typen “krigføring” ble benyttet i mange kriger etter 1945.

Institute for creation research

Institute for creation research

 

The Mountain and the Molehill

Historien om Leonard Dawe og guttene er filmatisert av den engelske tv-kanalen BBC i 1989 som en del av tv-serien Screen One. Dette var en serie med frittstående episodefortellinger, og historien om rektor Maggs, som de kalte ham for, het The Mountain and the Molehill. Som løst oversatt betyr: å gjøre en stor sak ut av ingenting. TV-versjonen toner veldig ned spenningen i fortellingen, og handler mer om dagliglivet i landsbyen og leiren i 1944. Avhøret av rektoren blir latterliggjort og er totalt uspennende og ikke særlig troverdig i mine øyne. Agentene fra MI5 er veldig klønete, noe de slett ikke var i virkeligheten.

Filmen handler mye mer om forelskelse, siden hovedpersonen har et godt øye til «evakuerings-stesøsteren» sin. Hun på sin side flørter med de amerikanske soldatene, som etter mitt syn er fremstilt ganske så usmaklig og sleske. Denne episoden er ikke så lett å få tak i, men i skrivende stund ligger den i hvert fall på youtube, og den gir et ganske fint og realistisk tidsbilde fra livet i England under krigen. Flere av skuespillerne er flinke, men manusforfatteren har hatt en helt annen vinkling enn det jeg har hatt. Filmen utnytter ikke spenningen som ligger i denne fortellingen, men har kan du enn så lenge se den på youtube.

In May 1944 the forthcoming D-Day invasion secret codewords are found in the Daily Telegraph crossword solutions.....based on a true story

 

Winston Churchill

History Extra

History Extra

Churchill var Storbritannias statsminister under andre verdenskrig. Mange engelske politikere ville forhandle med Tyskland i begynnelsen av krigen, men for Churchill var det ikke snakk om å inngå en avtale med Hitler. Etter krigen skrev Churchill bøker, noe som gjorde at han vant Nobels litteraturpris. Han har fått mye av æren for at Tyskland tapte krigen, selv om han slett ikke var alene om dette. Churchill hadde både gode og dårlige sider, og det kan være lurt å sette seg inn i begge deler. Mange historikere mener bl.a. at Churchill var veldig rasistisk, spesielt mot folk fra India (som var britisk koloni). Jeg har ikke tatt med de negative sidene i boken, fordi dette ikke hadde noen relevans for hvordan Henry oppfattet ham. Noe av det kommer likevel frem gjennom rektor Cross, og hvordan han skildrer Englands bombetokt over Tyskland.

 

Withnail, Marwood, Foyle osv.

Marwood (PaulMcGann) og Withnail (Richard E.Grant) BFI

Marwood (PaulMcGann) og Withnail (Richard E.Grant) BFI

Navnene Withnail og Marwood har jeg lånt fra filmen Withnail & I fra 1986. Stengt tatt har jeg tatt Marwood fra manuset til filmen, siden han aldri blir navngitt i selve filmen.

Foyle tok jeg fra tv-serien Foyle`s War (2002-2015).

I tillegg har jeg lånt Winters og Sobel fra TV-serien Band of Brothers fra 2001. Begge disse er basert på mennesker som har levd i virkeligheten.

Damian Lewis som Winters og David Schwimmer som Sobel. HBONordic

Damian Lewis som Winters og David Schwimmer som Sobel. HBONordic

Howardslottet er kjent som Bridesheadgodset fra boken Brideshead revisited av Evelyn Waugh, utgitt i 1945. I 1981 kom tv-serien basert på boken, og i 2008 kom en filmversjon.

 

castlehoward.co.uk

castlehoward.co.uk