Kodeord Overlord

kodeord overlord.jpg

Barne- og ungdomsroman

Krigsdrama

Vigmostad & Bjørke - 2019

«Hvis agentene fra sikkerhetstjenesten fanger meg nå, er det over. De kommer til å torturere meg til jeg tilstår, før de sleper meg til London og henger meg. Jeg må finne sersjant Jimmy og advare ham!»

Henry drømmer om å bli pilot og kjempe mot tyskerne i luften. Men han er for ung, og da bombene faller over London, blir han evakuert til småbyen Effingham. En stor militærleir bygges opp utenfor byen, og Henry og kameratene blir kjent med sersjant Jimmy og mannskapet hans. Guttene føler seg som ekte soldater når de får høre om hemmelige planer og kodeord. Men en morgen arresteres Henry av MI5 mistenkt for spionasje.

Kodeord Overlord er en actionfylt historie om en ung gutts liv under andre verdenskrig, om soldater, spionasje og hvordan lekkede kodeord kunne endret verdenshistorien. Tor Arve Røssland er kjent for å skrive drivende god spenning og har vært nominert til U-prisen fem ganger. I Kodeord Overlord er han inspirert av en sann historie. (Forlagets forhåndsomtale.)

Les forfattarens omtale her

Les mer om boken her

Den tolvte spelaren

den tolvte spelaren.jpg

Ungdomsroman

Grøssar

Det Norske Samlaget - 2018

 

Nominert til Uprisen 2019!!

Året var 1985.

Gutane hadde hockeysveis og ikkje alle hadde videospelar.

Skrekkfilmane var kraftig sensurert og popmusikken var glossy.

Kevin Borgen flytta mykje rundt om i landet, faren jobba i militæret, Kevin og mor måtte følgje med på lasset. Ein dag hamna dei i Våg. Ei lita bygd i utkanten av Bergen.

Det første Kevin gjorde var å finne seg eit fotballag å spele på. Han elska fotball.

På laget møtte han Kåre og fekk ein skikkeleg kompis, for første gang på lenge.

Men han fekk seg også ein fiende: Ronny, skulebølla som ikkje likte folk som var annleis.

For Kevin var annleis. Han var adoptert frå Columbia og var vane med å høyre rasistiske ord slengt etter seg.

Men Ronny stoppa ikkje med ord.

Ein dag overhøyrte Kevin dei andre på laget som krangla.

Det var noko dei heldt hemmeleg. Noko som tydeleg plaga Kåre. Men Ronny ba dei alle om å halde kjeften!

Om ikkje dette var nok, så var det noko mystisk som hende i Våg. Ei tett skodde la seg ofte over husa. Og ein dag i garderoben såg Kevin ein svart gut som skremte livet  av han. Ikkje mange dagar etter såg han guten igjen. I skodda ute på fotballbanen. Han hadde på seg fotballtrøye med nummer 12 på.

Seinare såg Kevin at guten hadde ein blodig kjøtkrok i handa!

Var guten verkeleg? Eller berre i hovudet til Kevin?

Plutseleg forsvinn ein elev frå skulen, og mistankane og frykta spreier seg.

Kven stod bak?

Den tolvte spelaren er ein snikande grøssar. Rasismen og framandfrykta ulmar under overflata i Våg. Og guten med kjøtkroken er ute etter noko.

Kevin fryktar for sitt eige liv, og livet til kompisen Kåre.

Sagt om boka:

“Skytespel er berre peanøtter i samanlikning med denne boka.” Elevar ved Vik skule - 2019.

“En god nynorsk grøsser.” Tulleruskas blogg

“Jeg syntes boken var spennende og anbefaler at alle som liker spenning leser den. Jeg gir boken terningkast 6.” Uprisen.no

 

Dronen

dronen.jpg

Ungdomsroman

Spenning/thriller

Mangschou - 2017

 

Thomas Andersen har akkurat flyttet til en liten bygd utenfor Bergen. Han er glad for det. Han ble overfalt i byen, og sliter med mareritt lenge etterpå. På lillejulaften får han beskjed om at politiet har henlagt saken. Hatet mot politiet og ungdomsgjengen som overfalt ham vokser.

Dagen etter får han en drone til jul, og i romjulen begynner han å filme rundt i skogen. Han filmer også langs veien, og får plutselig se en biljakt der politiet jakter på en motorsykkel. Det ender med kollisjon med møtende bil, og Thomas fanger det hele på film.

Det viser seg at det ikke var noen ulykke. Motorsyklisten gjorde dette med vilje, og på andre siden av veien satt to kompiser av ham og filmet med videokamera. Thomas blir kontaktet av ungdommene og blir innlemmet i et meget farlig miljø, ledet av den karismatiske Albert. Et miljø Thomas etter hvert føler seg mye mer hjemme i, enn hos foreldrene. Men hva driver egentlig Albert og vennene hans med? Hvor langt er de villige til å gå for å lage kule filmer de kan legge ut på nettet?

Dronen er en bok i serien Skumring, det vil si at boken er lettlest, og tilrettelagt i samarbeid med Leser søker bok. Skumringbøkene er spennende og fengende bøker som handler om ungdom.

Dronen er til tider en ubehagelig bok. Hele handlingen er fortalt fra Thomas sin synsvinkel, derfor er det opp til leseren å bidra med det moralske kompasset som Thomas mister. Boken vil garantert skape diskusjon!

Sagt om boken:

"... dette synes jeg er et godt eksempel på en vellykket lettlest bok. Her er det mye ytre handling, ganske lite persongalleri, korte setninger og enkelt språk. Og best av alt: Boka er både spennende og troverdig. Jeg ble helt oppslukt og hadde heldigvis anledning til å lese den i ett strekk. Aktuelle og viktige tema er bakt inn, så boka kan fungere som utgangspunkt for diskusjoner." Pervoluto.blogspot

"Ei bok til å få vondt i magen av." Kvinnheringen 24.01.18.

"Når ei atombombe dett, kjem ho med fart, er proppa full med sprengstoff og eksploderer på eit splitt-sekund. Dette er også litt min oppfatning av boka. «Dronen» var spennande frå start og kjørte rett fram heile tiden, tok ingen omvegar eller pausar." Uprisen.no

"Jeg er egentlig ikke så glad i bøker, men denne var bra!
Jeg gir boken terningkast 6."
Uprisen.no

"Røssland er flink til å velge problemstillinger som er relevante for unge lesere." Bergens Tidende 22.12.17

"Boken provoserer både i innhold og form." NRK.no

"Jeg føler boken er veldig original og kan være virkelig. På slutten satt jeg og tenkte; er dette en advarsel? Et budskap? Boken har en åpen slutt og det passer perfekt til innholdet. Boken er godt og forståelig skrevet.

Jeg anbefaler alle som liker litt spenning og virkelighet å lese denne boken. Passer gjerne aldersgruppen 13 år og oppover. Jeg kommer ikke på noen ting negativt å si om denne boken, derfor gir jeg terningkast 6." Uprisen.no

 

Glimt

Ungdomsroman

Grøsser/spenning

Det Norske Samlaget - 2015

I boka Glimt blir lesaren kjent med to ungdommar. Jon og Solveig. Begge bur på den vesle øya Grovøy, langt ute i havgapet, og begge kjenner seg litt utanfor. Jon fordi han stammar fælt, og har vanskeleg med å få kontakt med andre, spesielt sidan han akkurat har flytta til øya. Solveig fordi ho blir tvungen til vere tenestejente hos den tyske kommandanten under andre verdskrigen, og derfor mister ho gradvis kontakten med vennenne sine. Jon og Solveig har ein del ting til felles, men dei er skilde frå kvarandre med mange, mange år. Dei veks opp i heilt ulike tidsaldrar, men er likevel knytte til kvarandre på mystisk vis. 

Glimt er først og fremst ein spennande grøssar, for alt er ikkje slik det skal vere på Grovøy, verken no eller under krigen. Det gamle ungdomhuset der Jon etter kvart blir kjent med dei framtidige klassekameratane sine skjuler noko. Ting hender om natta, uforklarlege ting, og ungdommane våger ikkje vere der lenger enn nødvendig.

Kva er eigentleg dette glimtet? Og kven går igjen i den mørke kjellaren?

Nominert til Uprisen!

Sagt om boka:

"Jeg likte og trodde på stemmene til både Jon og Solveig." https://lesejenta.wordpress.com

"Dette er ikke noen tradisjonell spøkelseshistorie, boka har flere lag og handler om mobbing, om å finne sin plass i verden, om kjærlighet og om vennskap, samtidig som den setter andre, viktige temaer på dagsorden, som voldtekt og den mistenksomheten de som var tvunget til å jobbe for tyskerne ble møtt med. Glimt er en original, spennende og godt gjennomarbeidet grøsser som passer godt for høytlesning. Bedre enn Svarte-Mathilda og et must for små og store grøsserentusiaster!" https://karisbokprat.wordpress.com

"Tor Arve Røssland er ordentlig god på å skrive grøssere. Glimt blir så intens og nervepirrende at man ikke kan lese fort nok, samtidig som man ikke er helt sikker på om man orker å bla til neste side. Det er en ordentlig berg og dalbanetur. Det var deler av boken jeg syns var vanskelige og brutale å lese, men en grøsser skal tross alt ikke være hyggelig." http://blogg.deichman.no/litteratur/

"Glimt er ei skikkeleg nifs og etter det eg kan forstå original spøkjelsesforteljing. Boka er både smart og spennande, og eg skal i grunnen ikkje seie så mykje meir om handlinga enn at ho er velkonstruert utan å vere hermetisk."  Knut Sigurd Senumstad - lettvintsynsing.com

"Det er gode skildringer hele veien, noe som gjør at jeg virkelig kan leve meg inn i historien. Tidligere har jeg også lest trilogien til Tor Arve Røssland om Svarte-Mathilda, som jeg likte veldig godt, men denne er minst like god. For min egen del la jeg ikke merke til noe som kunne trekke boka ned.

”Glimt” er absolutt en av de beste bøkene jeg har lest, og jeg anbefaler den på det aller sterkeste. Jeg mener denne boka fortjener uprisen.

Terningkast: 6"Uprisen.no

"Boken er ikke på mer enn litt over 200 sider, men her kommer vi likevel helt inn i begge historier, de kunne faktisk fungert som to selvstendige fortellinger. Det tror jeg er fordi Røssland har droppet å gjøre dem mer kompliserte og detaljerte enn nødvendig. Det gjør begge to mer overbevisende. Høy gåsehudfaktor!" ungdomsboka.blogspot

"Glimt er bare en fantastisk bok!

Jeg klarte faktisk ikke å legge boka fra meg. Og da visse ting skjedde, så fikk jeg ofte frysninger! Historien var ekstremt interessant, men også veldig tragisk for en av karakterene, noe som egentlig gjorde historien enda mer interessant." Uprisen.no

"Eg gjev boka terningkast 6. Dette gjer eg fordi eg synst det er ei veldig spennande og lærerik bok der du får med deg det som skjedde der under krigen, og det som skjer i notid. Eg vil anbefale boka til alle som likar spenningsbøker eller dei som likar historie."Uprisen.no

"Solveigs historie har ingen grøsserelementer i seg, men her viser forfatteren seg som en god karakterbygger. Solveig blir uforskyldt gjenstand for erotisk begjær, og det er hennes opplevelser som gir Glimt tyngde og alvor, og gjør boken til mer enn en underholdningsroman."Barnebokkritikk.no

Les forfattaren sin eigen omtale av boka her.

 

Snatch

Ungdomsroman

Spenning/thriller

Mangschou - 2014

To tenåringer kidnapper en ung jente

Synes du dette høres ut som en god idé? Det gjør Henrik og Martin. De snatcher med seg tolvåringen Henriette og krever løsepenger fra de søkkrike foreldrene hennes. Planen er å skjule seg på en gammel fraflyttet bondegård. Men alt går ikke helt etter planen.

Hvor langt er du egentlig villig til å gå for å hjelpe noen du er glad i? Ville du ha blitt kriminell? Hvis det var absolutt siste utveg? 

Snatch er den sjette frittstående boken i serien Skumring, og den andre i serien skrevet av Tor Arve Røssland. Dette er rå, kjapp og kompromissløs krim for ungdom.

Sagt om boken:

"Det er den første boka jeg har lest hvor forfatteren har klart å holde på spenningen og har fått det spennende gjennom hele boka. Den er verdt å lese altså. Bare elsker den altså!! Det er også noen morsomme kommentarer inne i boka også som jeg syns at gjør boka bedre. Det er egentlig ikke så veldig mye å si om den enn: JEG ELSKER DEN!!!!" Uprisen.no

"Dette er første boka jeg har lest der hovedpersonen er kidnapperen/skurken noe som er interessant og nyskapende, men det gjør det også vanskelig å vite hvem man skal heie på." Uprisen.no

"Dette er actionfylt og sugende ekkel spenning fra første side. En bok jeg leste med sug i magen og hjertet i halsen." barnasleserom.blogspot

"Spennende bok med overraskende slutt!" bokelskeren.blogspot

 

Soledad

Ungdomsroman

Sci-fi/dystopi/spenning/thriller

Aschehoug - 2014

Dyster fremtidsthriller.

Hva ville du gjort om de befant deg helt alene på en liten øy langt ute i havgapet? Hva ville du gjort om mobiltelefonen var død? Om internett var borte? Og om været plutselig begynte å angripe deg?

Dette er noe av det fjorten år gamle Soledad opplever i denne spenningsboken. Hun våkner en morgen på den idylliske øya Utsira, der hun har gjestet fyrboligen sammen med kunstnerpappaen sin. Men denne morgenen er han ikke der. Heller ikke naboen, eller noen av de andre innbyggerne på øya. 

Nominert til Uprisen!

"Dystopisk roman med en sterk hovedperson midt i en verden hvor naturen slår tilbake, jeg likte den veldig godt." bokblogger.no

Les mer om boken her.

 

En smak av Zommer

Ungdomsroman

Grøsser/horror/splatter

Egmont - 2014

Splatter i bokform!

Egmont Kids nye grøsserserie for ungdom har samlet noen av Norges grusomste ungdomsbokforfattere, samt noen debutanter for å skrive nervepirrende spennende og skumle bøker.

Første bok ut er En smak av Zommer, som handler om seksten år gamle Max som opplever at hjemstedet hans Bømlo blir invadert av menneskeetende zombier. Bømlo er en idylisk og koselig øygruppe på Vestlandet, der det sjelden skjer noe spennende. Men det ikke mange vet er at på 1800-tallet var Bømlo åsted for et skikkelig gullrush! Det var ikke mange kiloene som ble funnet, men i denne boken har et jordskjelv åpnet opp de gamle gruvegangene.

Max har fått sommerjobb hos gullgraveren Savini, og sammen begynner de å utforske gruvene. Hva skjuler seg der nede? Og hvorfor har Savini et digert bitemerke på ryggen når de kommer opp igjen?

Det tar ikke lang tid før en mystisk sykdom sprer seg først til sauene, så til menneskene. Og ikke lenge etterpå må Max kjempe for livet mot de glefsende zombiene. Samtidig må han finne Sofie, som han akkurat har blitt sammen med. Forelskelsen kan vel ikke ende slik?

En smak av Zommer er en spennende, skummel og litt morsom bok om en av vår tids mest usannsynlige apokalypser. 

Sagt om boken:

"Boka er veldig lettlest og drives fremover i et voldsomt tempo. Jeg likte slutten som lover alt vondt. The Walking Dead på norsk i bokform." Tulleruska`s World

"Det er noe i tonen her, overskuddet både tematisk og språklig, som er ubetalelig. Hovedpersonen Max beholder en sindig bygde-kulhet når katastrofen rammer. De språklige godbitene står i kø, det er elegant gjort. Røssland har tunga i kinnet, og en merkbar ironisk distanse til lesere og stoffet." Dagsavisen - 26.3.14.

"Ja, Røssland har sett for seg invasjonen, og vidareformidlar han med eit effektivt og handlingsretta språk, som lett kunne utspelt seg på eit filmlerret. Forfattaren bak Svarte-Mathilda-serien meistrar sjangeren skrekk for ungdom."Magasinet.no 1.4.14.

"Zombiene inntar Bømlo! Dette er blodig, gørrete og actionfylt så det holder. Litt humor og romantikk er det også plass til. Supert for zombie-, grøss- og spenningselskende folk fra tidlig tenår og oppover." - Mari Nordø Pettersen - bokelskere.no - 7.2.14.

"Boka er eit heidundrande og blodsprutande festmåltid marinert i hjernemasse!" Byavisa Drammen - 19.3.14.

Les mer om serien GRUSOM her.

 

Svarte-Mathilda III

Ungdomsroman

Grøsser/horror

Det Norske Samlaget - 2013

Pocketutgåve - 2016

"Boka er full av spenning, dramatikk og grøssande scener. Språket er levande og historia engasjerer lesaren frå første side." magasinet.no.

Tredje og siste bok i serien om Svarte-Mathilda. I denne boka må hovudpersonen Elisabeth, og venninna Gry jakte på det demoniske spøkelset i den historiske byen Venezia.

Samstundes blir lesaren òg teken tilbake til 1500-talets Venezia, der dei to brørne som ein gong laga spegelen står framfor ei overnaturleg utfordring. 

Kvar kjem eigentleg vondskapen i spegelen frå? Og korleis går det an å bli kvitt den? Er det i det heilt tatt nokon ende på menneska sin vondskap? Nokre av svara får du i Svarte-Mathilda III.

Nominert til Uprisen 2014.

Les meir om bøkene her.

 

Svarte-Mathilda II

Ungdomsroman

Grøsser/horror

Det Norske Samlaget - 2012

Pocketutgåve - 2016

"En skrekkelig god oppfølger."mkblogg.blogspot.no

Denne nervepirrande oppfylgjaren fortel vidare om Elisabeth, som nok ein gong møter det demoniske spøkelset Svarte-Mathilda. Denne gongen er Elisabeth på språkreise i Italia saman med venninna Gry.

Elisabeth trur ho er kvitt Svarte-Mathilda, men plagast framleis av mareritt og dårlig samvit.

Parallelt fortel boka om Sivert, ein liten som gut blir kjent med Svarte-Mathilda på sin eigen måte.

Les meir om bøkene her.

 

Gamer

Ungdomsroman

Spenning/thriller

Mangschou - 2011

Hardkokt og tøff krim for ungdom!

Skumring - ny serie med frittstående bøker fra Mangschou forlag.

Utfordrende oppgaver, pengepremier, kameratskap og lagånd. War of Faluza, det nye pc-spillet, trigger alt. Helt til det begynner å skje merkelige ting også utenfor spillet ...

"Dritspennende og kult skrevet. Putt den her i huet på lesetrøtte folk og du kommer ikke til å se dem før de har lest den ut. Anbefales på det mest brennheite!" (forfatter Jon Ewo)

Vinner av Ordknappen 2012.

Les mer om boken her.

 

Svarte-Mathilda

Ungdomsroman

Grøsser/horror

Det Norske Samlaget - 2010

Pocketutgåve - 2012

Elisabeth flytter inn i ei ekkel leileghet saman med mor si. Ho høyrer lydar som ikkje mora høyrer, ser blodige flekkar på golvet. Klassekameraten Philip kan fortelje henne at ei jente blei drepen i leilegheita for mange år sidan, og at mordaren aldri blei teken. Saman med bilbiotekaren Viggo kjem dei over legenda om Svarte-Mathilda. Eit demonisk spøkelse som gøymer seg i ein spegel, og som kjem fram om du seier namnet hennar sju gonger ...

Svarte-Mathilda har fått veldig god mottaking i pressa:

"Dette er ei råbarka spøkelsesfortelling med alle dei klassiske ingrediensane. Røssland skriv solid og levande på nynorsk, og greier den vanskelige øvinga det er å smelte saman parallellhistoriar i tid og rom." (VG)

Og ikkje minst blant lesarane som bloggar om boka:

"Måten den var skrevet på var veldig bra, og fikk meg til å ville lese mer nynorsk. Boken fikk meg til å syns at nynorsk faktisk ikke er så ille."  bokblogg208

"Skumlere enn Ondskapens hotell!" (Facebookbrukar)

"Det var vanskelig å legge fra seg boken når jeg først hadde begynt å lese i den, og det var også veldig spennende at det var forskjellige historier som etter hvert ble knyttet sammen. Jeg vil gi boken terningkast 6." (Bloggen til klasse 8b ved Ringstabekk ungdomsskole.)

Nominert til Uprisen 2011.

Les meir om bøkene her.

 

På rømmen i New York

Barnebok / illustert av Henning Lystad

Humor/spenning

Det Norske Samlaget - 2008

Lettlest bok om sysknene Figaro og Aida som er i New York. Aida er rastlaus og rømmer ut i byen, medan Figaro må følgje etter.

 

Anti-Pode

Barnebok / illustrert av Øyvind Torseter

Humor

Det Norske Samlaget - 2006

Fjerde og siste bok om Pode og familien. Denne gongen skal dei feire jul på ei hytte langt inne på fjellet. Men dette er ikkje ei heilt vanleg hytte, her er det noko skummelt som går føre seg.

Pode kranglar med både storebror Pyton og foreldra. Ein mystisk og ufordrageleg snill dobbeltgjentar dukkar opp, og prøver å ta over livet til Pode. Han er heilt lik på Pode, og ingen ser forskjell på dei, og berre ein av dei kan vere synlege for dei vaksne om gongen. Men det verste av alt: Anti-Pode kjem til å få alle julepresangane!!

Dette er ei skikkeleg lurebok, der lesaren aldri klarer å gjette seg til korleis den sluttar.

Pode si heimeside.

 

Plutselig skjøna eg alle songane

Roman

Humor/drama

Det Norske Samlaget - 2004

Roman om å vere forelska, å like rockebandet Rush, å vere redd for å døy, om å flytte heimefrå og ikkje minst: om å slå plenar.

 

Pode får snue

Barnebok / illustrert av Øyvind Torseter

Humor

Det Norske Samlaget - 2002

I den tredje boka om Pode får helten høgsnue. Om ikkje det er nok så er det nokon som er ute etter han. Og kvifor i all verda kjem det busslast på busslast med turistar heim i tunet til Pode?

Pode si heimeside.

 

Pode mister fotfestet

Barnebok / illustrert av Øyvind Torseter

Humor

Det Norske Samlaget - 2000

Dette er andre bok i serien om Pode, der vi finn ut kva som hender om ein mister alle fire fortennene samstundes, og kvar alle ballongane tek vegen. Spennande og morosam bok.

Pode si heimeside.

 

Pode

Barnebok / illustert av Øyvind Torseter

Humor

Det Norske Samlaget - 1999

I denne første boka om seksåringen Pode må Pode og familien ete opp middagen sin for at det skal bli fint vêr dagen etterpå. Både den utspekulerte turistsjefen og den jordnære bonden vil sjølvsagt utnytte dette. 

Øyvind Torseter fekk Kulturdepartementet sin illustrasjonspris for denne boka.

Pode si heimeside.

 

Antologiar/korte tekstar/noveller:

 

fantasiboka.jpg

Fantasiboka

Barnebok / illustrert av Gunvor Rasmussen

Skald forlag - 2016

 

Monsterboka

Barnebok / illustrert av Gunvor Rasmussen

Skald forlag - 2013

 

trøyst.jpg

Trøysteboka

Barnebok / illustrert av Gunvor Rasmussen

Skald forlag - 2011

 

Sentimental

Med fotografi av Øyvind Hjelmen

Eide Forlag - 2005

 

Røsslyngen spreier seg ein stad i vest

Barberblad forlag - 2004

Har skrive korte tekstar for:

- Norsk Barneblad

- Lærebøker for barneskulen

- Teaterframsyninga "Sentimental Festframsyning"

- www.tunkatten.no

 

Dramatikk:

 

Prinsesse Slim

Skrive for Os barne- og ungdomsteater

Sett opp i 2019.

Regi: Frøydis Flotve

Design: Malena Hollund Ekeland

Design: Malena Hollund Ekeland

Huldra

Skrive for Vestlandske Teatersenter.

Sett opp i 2002 og 2009 av teatergruppa Teater Ung.

Regi: Kristin Saltkjelvik